top of page
Writer's pictureMiquel Ripoll

Han Kang, la poètica colpidora de la nova Premi Nobel de Literatura



Un reconeixement ben merescut. L'escriptora sud-coreana Han Kang ha estat reconeguda amb el Premi Nobel de Literatura 2024 per la seva "intensa prosa poètica" que afronta traumes històrics i exposa la fragilitat de la vida humana marcada pel dolor, segons ha anunciat la Reial Acadèmia Sueca.


Han Kang té una consciència única de les connexions entre el cos i l'ànima, els vius i els morts, i amb el seu estil poètic i experimental s'ha convertit en una innovadora de la literatura de l'època contemporània.


L'escriptora va néixer en Gwangju el 1970 i va començar la seva carrera com a novel·lista en guanyar el concurs literari de primavera Seül Shinmun el 1994 i, en paral·lel amb la seva activitat com a escriptora, es va dedicar a la música, a la pintura i fins i tot ha treballat com a professora en el departament d'Escriptura Creativa de l'Institut de les Arts de Seül fins a 2018. El 1993 va debutar com a escriptora amb un poemari en la revista Literatur and Society i més tard amb una sèrie de novel·les curtes en prosa.


No obstant això, va saltar a la fama amb la novel·la La vegetariana, que va publicar el 2007 i en la qual mostra una empatia física pels vulnerables i per les dones. Va ser la seva primera novel·la traduïda a l'anglès i va guanyar en 2016 el Premi Booker Internacional.


En aquest sentit, la seva novel·la La classe de grec és una bella reflexió sobre la pèrdua, la intimitat i les condicions del llenguatge, així com també cal destacar els llibres -traduïts en més de trenta idiomes- El llibre blanc o Actes humans, una novel·la política on Han Kang narra de manera molt crua un esdeveniment històric a la seva ciutat natal que va acabar amb la massacre de centenars d'estudiants i civils l'any 1980.


Aquesta última obra li va valer el Premi Manhae de Literatura de Corea i el Premi Malaparte a Itàlia en 2017, mentre que El llibre blanc va ser finalista del Booker International en 2018. L'autora ha rebut també el Premi Yi Sang, el Premi Artista Jove de l'Any, el 25è Premi de Novel·la Coreana, el Premi de Literatura Hwang Sun-won i el Premi de Literatura Dong Ri.


Els lectors dels Països Catalans poden gaudir de les obres més significatives de Han Kang gràcies a les traduccions en català de La vegetariana, Actes humans i La classe de grec. Una poètica potent i encisadora de la qui ha estat qualificada com la Dostoievski del segle XXI.

Commenti


bottom of page