Tots els qui hem participat a l’Any Joan Fuster a les Illes Balears podem confirmar la vitalitat, la participació i la riquesa d’aquesta commemoració encara oberta i que desbordarà l’any del centenari del naixement d’aquest intel·lectual i escriptor de referència de la cultura catalana. I açò és així perquè la declaració institucional de l’Any Joan Fuster pel Govern de les Illes Balears va trobar tot d’una la col·laboració entusiasta d’una xarxa formada per les principals institucions polítiques (Consells Insulars i ajuntaments), acadèmiques (Universitat de les Illes Balears, Institut d’Estudis Eivissencs, Institut Menorquí d’Estudis, Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià, Institut d’Estudis Catalans a Palma) i culturals (Obra Cultural Balear, Ateneu de Maó, Teatre Principal de Maó, Teatre des Born, Cercle Artístic de Ciutadella), a més dels intercanvis amb d’altres de Catalunya, com la Institució de les Lletres Catalanes, del País Valencià, com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Universitat de València, i fins dels Països Catalans, com la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació Llull.
El doble objectiu de difondre la figura i l’obra de Joan Fuster i d’aprofundir en les seves relaciones amb les nostres Illes, des de la voluntat de participació d’un públic ampli, s’ha materialitzat en un programa prou ambiciós. D’entrada, la pàgina web institucional ha maldat per convertir-se en una eina útil amb la creació de materials propis, enllaços d’interès i una agenda d’actes. El tret de sortida va ser el dia de Sant Jordi en què el perfil al natural de Joan Fuster convidava des de les biblioteques a llegir els aforismes dels punts de llibres i, després, el dia dels trenta anys de la seva mort, a endinsar-se en la lectura de les obres destacades a la postal amb la fotografia feta per Toni Vidal. El 23 d’abril l’Obra Cultural Balear iniciava la sèrie de tretze presentacions del llibre Fuster i els mallorquins. El debat identitari a la Mallorca tardofranquista de Gabriel Ensenyat, present també a la Fira del Llibre en Català de Menorca, de la mateixa manera que l’escriptor valencià es va fer present a la Setmana del Llibre en Català a Palma.
El coneixement dels diferents vessants de l’obra de Joan Fuster s’ha obert gràcies a les múltiples conferències i jornades, en què han participat destacats estudiosos fusterians de fora però també de dins de les nostres Illes. En el primer cas, destacaríem els cicles mallorquins «Els dijous fusterians» (amb Joan Francesc Mira, Pere Rosselló Bover, Gustau Muñoz, Antoni Furió, Enric Sòria, Francisca Lladó i Francesc Pérez Moragón), i «Els dimecres fusterians» (amb Antoni Mollà, Empar Marco i Vicent Pitarch); l’eivissenc i formenterer (amb Bernat Joan, Vicent Pitarch, Gemma Pascual, Núria Cadenes, Isidre Crespo i David Ventura), i el menorquí (amb Salvador Ortells, Xavier Pla, Vicent Pitarch i Enric Sòria), a més de la participació de Sebastià Alzamora i Damià Pons en sengles cicles amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua al capdavant. En el segon cas, han estat tres les jornades acadèmiques que s’han duit a terme amb la voluntat d’aprofundir en el coneixement de l’obra fusteriana i fins d’implicar-hi nous estudiosos: «Joan Fuster a la UIB» i «Llegir Joan Fuster» (Fundació Mallorca Literària) (amb Antoni Marimon, Vicent Pitarch, Maria Conca, Gabriel Ensenyat, Salvador Ortells, Carme Gregori, Vicent Simbor, Josefina Salord i Jesús Revelles), i «Una mirada menorquina sobre Joan Fuster», en què el gruix més destacat de ponències ha anat a càrrec de membres de l’Institut Menorquí d’Estudis.
Hauríem de deixar constància encara de taules rodones i d’actes diversos però vull acabar posant l’accent, d’una banda, en els concursos adreçats a estudiants universitaris, de secundària i cicles formatius, i, de l’altra, en l’exposició «Joan Fuster: una vida il·lustrada», completada amb panells de la seva relació amb les Illes Balears. En fi, amb aquest Any Joan Fuster a les Illes Balears no només hem redescobert l’actualitat d’aquest clàssic del segle xx sinó que l’hem retrobat ben acompanyat de figures de les nostres Illes com Francesc de B. Moll, Josep M. Llompart, Llorenç Villalonga, Marià Villangómez, Baltasar Porcel o Josep Massot i Muntaner, entre molts d’altres. D’aquí el nostre balanç positiu.
Comments